Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Gewasbescherming + Branchenieuws

Bier en mosterdzaad nieuwe basisstoffen voor gewasbescherming

31-10-2017

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) meldt dat bier en gemalen mosterdzaad deze maand zijn toegevoegd aan de Europese lijst van basisstoffen. Op die lijst staan nu ruim twintig stoffen die met gespecificeerde toepassingen als gewasbeschermingsmiddel mogen worden gebruikt. Zo staan bijvoorbeeld ook azijn, zonnebloemolie, melkwei, houtskool, brandnetel (Urtica) en heermoes (Equisetum arvense L.) op de lijst. Bier is toegelaten voor gebruik tegen (naakt)slakken, mosterdzaad als fungicide.

Kenmerken
Kenmerken van basisstoffen zijn dat ze weinig risico met zich meebrengen, dat ze niet voornamelijk gebruikt worden als gewasbeschermingsmiddel maar wel nuttig kunnen zijn als gewasbeschermingsmiddel, en dat ze al beoordeeld zijn in overeenstemming met andere communautaire wetgeving (bijvoorbeeld levensmiddelen, cosmetica, chemische grondstof). Verder mag het middel niet met een gewasbeschermingsclaim op de markt worden gebracht. Flesjes ‘slakkenbier’, bedoeld om slakken met bier te bestrijden, zijn dus niet toegelaten.

Goedkeuringsvoorwaarden
Telers mogen basisstoffen binnen de goedkeuringsvoorwaarden als gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Er dient dus wel goed gekeken te worden wat die goedkeuringsvoorwaarden zijn. Bijvoorbeeld azijn is alleen toegelaten voor toepassing in een oplossing van koud water als zaaizaadbehandelingsmiddel in verschillende teelten of als ontsmettingsmiddel van snoeigereedschap. Zonnebloemolie is goedgekeurd voor gebruik in onbedekte (!) teelt van tomaat tegen echte meeldauw en melkwei voor gebruik in komkommer en courgette (bedekte teelt) tegen echte meeldauw. In principe moet de Europese goedkeuring wel met andere gebruiken uitgebreid kunnen worden, maar hier zijn nog geen ervaringen mee.

Alle belanghebbenden kunnen aanvragen
De status ‘basisstof’ wordt soms genoemd als alternatief voor middelen die nu nog vallen onder de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB). Basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten, maar niet vanzelf: er dient iemand een, met enig dossier onderbouwde, aanvraag te doen. Aangezien het product niet als gewasbeschermingsmiddel op de markt gebracht kan worden (zie hierboven) en er geen bescherming van de aanvraaggegevens geldt, zal het voor een (gewasbeschermings)bedrijf weinig interessant zijn zo’n aanvraag te doen. Wel kan een aanvraag worden ingediend door elke belanghebbende, met inbegrip van de lidstaten zelf. Zo werd bier aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw (ITAB), dat al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg. Een basisstof wordt door de Europese Commissie goedgekeurd na wetenschappelijke beoordeling door de Europese autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA en na raadplegen van alle lidstaten. De hele procedure duurt ongeveer een jaar. De goedkeuring van een basisstof kent geen einddatum.

Aan de slag
De Nederlandse overheid doet zelf geen aanvragen, wellicht kan er wel ondersteuning worden gegeven vanuit bijvoorbeeld de NVWA. Als land- en tuinbouwsectoren, inclusief de biologische sector, kijken wij momenteel of wij gezamenlijk aanvragen in gang kunnen zetten. Daarbij kijken we ook of er mogelijkheden zijn voor Europese samenwerking.

Heeft u wensen om voor bepaalde producten toelating als basisstof te krijgen voor gebruik in de productie van plantaardig uitgangsmateriaal, laat het alstublieft weten aan g.bouwman@plantum.nl.

Lees meer over:
Gewasbescherming Ctgb

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599