Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Branchenieuws

ZAAD! Wat weet jij er van? Aflevering 8 met Daniela, activist

13-04-2018

Ons land is een van de grootste spelers als het gaat om zaad. Plantenzaad om precies te zijn. Dus blijkbaar kunnen wij daar wel iets over vertellen. Wij zijn een interessante sector met een hoop kennis, expertise en innovatie, maar ook met veel vraagstukken. Sociaal, economisch, ethisch en politiek. Wat er al niet start bij ZAAD!

In de serie ZAAD! wordt de kijker meegenomen langs tien leuke mensen die iets vinden van zaad. Van kok tot veredelaar, van boer tot econoom en van activist tot wetenschapper. Zij vertellen wat zij van zaad vinden en welke rol zij in de keten van zaad innemen. Ook stellen zij vragen aan elkaar. Tussendoor wordt meer achtergrondinformatie gegeven over zaad. Eigenlijk is de serie dus een soort snelcursus.

In de achtste aflevering van ZAAD! ontmoeten wij Daniela, activist. In haar werk adviseert ze boeren in ontwikkelingslanden onder andere op het gebied van milieu en werkgeverschap. Zij merkt dat het soort zaad invloed heeft op de hele keten daarna. Hoge opbrengsten en kwaliteit zijn belangrijk voor de boer. Maar voordelen op de korte termijn kunnen negatieve consequenties hebben op de lange termijn, voor bijvoorbeeld de biodiversiteit.

In Nederland bevinden zich ruim 250 veredelings- en vermeerderingsbedrijven. Zij ontwikkelen nieuwe rassen en produceren en verhandelen plantaardig uitgangsmateriaal voor de land- en tuinbouw: zaden, bollen, knollen, stekken en jonge planten. De bedrijven werken aan betere teelteigenschappen en aantrekkelijkere producten. Hiermee levert de sector een positieve bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken als voedselzekerheid, gezondheid en duurzaamheid.

Nederland is wereldwijd de grootste exporteur van zaden en jonge planten. In totaal biedt de sector ongeveer 12.000 arbeidsplaatsen. Nederlandse veredelings- en vermeerderingsbedrijven zijn dan ook van groot belang voor de economie van Nederland. De huidige koploperspositie kan alleen worden behouden in een gunstig investerings- en ondernemingsklimaat.

Elke week komt er een nieuwe aflevering van ZAAD! online. De serie is een samenwerking van Slow Food Youth Network (SFYN) en Plantum. Het doel van de serie is om door middel van een gesprek met verschillende gasten de kijker op een toegankelijke, inhoudelijke en evenwichtige manier meer te vertellen over zaad. Zo kan de kijker zelf een geïnformeerde mening vormen over de thematiek.

Lees meer over:
De sector

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599