Duurzaamheidsprijs Plantum 2024

De Plantum Duurzaamheidsprijs is een wisseltrofee die sinds 2016 elk jaar wordt uitgereikt aan een duurzaam initiatief van een van onze leden.

Met de prijs willen we leden stimuleren om meer te communiceren over hun maatschappelijke activiteiten om elkaar daarmee te inspireren en de duurzame inspanningen van de sector zichtbaar te maken.

Duurzaamheid zit onze sector in de genen. Immers, met zaden en jonge planten en met onze specifieke kennis en methoden kunnen we een bijdrage leveren aan het gezonder, socialer, duurzamer en kleurrijker maken van onze wereld. Niet alleen voor de huidige, ook voor de toekomstige generaties.

De Duurzaamheidsprijs wordt uitgereikt op de Algemene Ledenvergadering van Plantum. Het prijzenpakket bestaat uit een wisseltrofee, een interview in een relevant medium, een abonnement op dat medium en een training van een dagdeel voor tien mensen uit de organisatie over het extern uitdragen van duurzaamheidsinspanningen.

Proces

De leden van Plantum krijgen in mei een oproep om een of meerdere duurzaamheidsinitiatieven op te sturen. Daarbij gaat het om tastbare voorbeelden/diensten/producten met duurzaamheidskenmerken.

De inzending moet betrekking hebben op één product/dienst/initiatief dat duurzaamheid bevordert. De deadline voor de inzendingen is vóór de zomervakantie zodat de jury in de zomermaanden tijd heeft om de inzendingen te beoordelen.

 • De Jury

  De inzendingen worden beoordeeld door een jury met leden die vanuit verschillende invalshoeken betrokken zijn bij de sector en bij duurzaamheid. De jury beoordeelt de inzendingen op originaliteit, impact op de maatschappij, inspiratie voor de sector, werkbaarheid en duurzaamheid.

 • Tijdsbesteding

  Na de deadline worden de ingezonden initiatieven naar de juryleden gestuurd met de vraag om de initiatieven te beoordelen op basis van de bovenstaande criteria. De afgelopen jaren werden 12 tot 16 initiatieven ingestuurd. Eind augustus komt de jury eenmalig bij Plantum bijeen om de winnaar te bepalen. Een lid van de jury reikt tijdens de ALV de prijs uit. De ALV is dit jaar op 19 september. 

Verstuur je inzending vóór de zomervakantie.

Op 19 september reiken we de prijs uit.

Juryleden 2024

Plamtum - Veredelingsmethoden

Marien Valstar

Beleidsmedewerker plantaardig uitgangsmateriaal, ministerie LNV, directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.

Plamtum - Veredelingsmethoden

Dick Veerman

Oprichter, moderator en hoofdredacteur van Foodlog. Dit is een onafhankelijk nieuwsplatform over voeding, gezondheid, landbouw, levensmiddelenmarketing, voedselpolitiek en aan landgebruik gerelateerde energie- en watervraagstukken – waar nodig tot op (geo)politieke schaal.

Plamtum - Veredelingsmethoden

Marien Valstar

Beleidsmedewerker plantaardig uitgangsmateriaal, ministerie LNV, directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.

Doe mee aan de duurzaamheidsprijs

Ben je lid van Plantum? Stuur dan voor de zomervakantie jullie inzending.
Stuur jullie inzending naar de mail:

Mail@plantum.nl

De winnaars van de afgelopen jaren

 • 2016 East-West Int. ‘Grow with the Drought’
 • 2017 Florensis ‘Schoon drinkwater voor alle werknemers’
 • 2018 Anthura ‘Herintroductie Cypripedium in Zwitserland’
 • 2019 Dümmen Orange ‘GreenGuard’
 • 2020 Limagrain Nederland ‘Advanta Staygreen 2-EPR’
 • 2021 Vandinter Semo ‘Partijen met elkaar verbinden’
 • 2022 Koppert Cress ‘Aquathermie’
 • 2023 Incotec ‘Speed up reforestation’

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap

Of volg ons: