Login

Nieuwe gebruiker?


Meld u hier direct aan

Aanmelden
Header afbeelding
Onderzoek + Branchenieuws

Gaan sierteeltveredelaars samen werken aan kennisopbouw?

01-10-2018

In de sierteelt zijn veel bedrijven van een relatief kleine omvang actief. Het gewasportfolio dat deze bedrijven gezamenlijk voeren is immens groot. De meeste sierteeltgewassen hebben een complexe genetische basis waar nog relatief weinig over bekend is. Aan de andere kant worden de eisen die de consument maar ook de maatschappij aan sierteeltproducten stellen in een zeer uitdagend tempo opgeschroefd. De eisen gaan verder dan de bekende uiterlijke kenmerken en opbrengst en richten zich vooral op de mogelijkheid om duurzaam te kunnen produceren. Een aantal bedrijven heeft inmiddels ingezien dat het als relatief klein bedrijf zeer moeilijk wordt om de benodigde kennisopbouw te kunnen realiseren. Er zijn samenwerkingsvormen van bedrijven waarbij verschillende gradiënten van zelfstandigheid behouden blijft. Door deze samenwerkingsvormen zullen er gewassen zijn die aan de toekomstige eisen kunnen voldoen. De vraag is wat er moet gebeuren om het portfolio van gewassen dat het gaat redden, zo groot mogelijk te maken. Het initiatief Next Level Sierteeltveredeling kan hierin een interessant initiatief worden.

Wat is Next Level Sierteeltveredeling
Next Level Sierteeltveredeling is een initiatief dat ooit is ontstaan bij Amsterdam Green Campus maar inmiddels een Board of Support heeft waarin Plantum een belangrijke rol heeft. Naast Plantum zijn Naktuinbouw, Royal Van Zanten, Dümmen Orange, Keygene, Rabobank Nederland, Wageningen Universiteit & Research, Universiteit van Amsterdam en Amsterdam Green Campus actief in de Board of Support Next Level Sierteeltveredeling met als doel moderne veredelingsmethoden voor de hele sierteeltsector te ontwikkelen en te ontsluiten. Moderne veredelingsmethoden zijn hierin niet alleen CRISPR-Cas, wat na de uitspraak in de Hofzaak redelijk ver van toepassingen staat, maar gaat vooral om technieken die in de sierteelt nieuw zijn. Denk daarbij aan merkertechnologie, gericht uitschakelen van genen, het maken van haploïden en sequensing van een genoom. Al deze technieken zijn in de veredeling van andere gewassen beschikbaar. In Next Level Sierteeltveredeling wordt gezocht naar de mogelijkheid om dit ook in de sierteeltgewassen beschikbaar en toegankelijk te krijgen.

Stuur mee in wat Next Level Sierteeltveredeling moet zijn en doen
Om Next Level Sierteeltveredeling goed te kunnen vormgeven en te kunnen gaan starten met kennisontwikkeling is draagvlak nodig bij de ondernemers. Een aantal bedrijven zullen telefonisch worden benaderd om de kansen, wensen en onwenselijkheden bij die bedrijven op te halen. Helaas kunnen niet alle bedrijven gebeld worden. Wel willen we graag alle ondernemers aan het woord laten om ons een inzicht te geven of het initiatief op draagvlak vanuit de sector kan rekenen. Daarom is op maandag 29 oktober vanaf 16.00 uur een bijeenkomst gepland waar we graag het gesprek met de sierteeltveredelaars aangaan. Zet datum en tijdstip vast in uw agenda, het programma volgt snel!

  • Wat: Presentatie Next Level Sierteeltveredeling
  • Wanneer: maandag 29 oktober 2018
  • Tijdstip: 16.00 uur
  • Locatie: Naktuinbouw, Sotaweg 22, 2371 GD te Roelofarendsveen

Aanmelden voor de bijeenkomst kan al via deze link.

Lees meer over:
Sierteelt Onderzoek T&U

Laat een bericht achter:
Geen gegevens gevonden

Fout in de captcha!
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens (server)
Er is een fout opgetreden bij het opslaan van uw gegevens
Uw gegevens zijn verzonden
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.

« Terug naar overzicht

bezoek
adres

telefoon
fax

e-mail
website

BTW-nr
K.v.K.
 

Vossenburchkade 68
2805 PC Gouda

+31 (0) 182 68 86 68
+31 (0) 182 68 86 67

info@plantum.nl
www.plantum.nl

NL809984738B01
Rotterdam 24319599