Gerard Schouw is de nieuwe voorzitter van het Convenant Milieu-impact potgrond en substraten. Dit convenant werd in 2022 ondertekend door vijftien partijen (overheid, bedrijfsleven, wetenschap en ngo’s). Doel van het convenant is het verduurzamen van substraten voor de professionele teelt van groenten, bloemen, fruit en planten en potgrond voor de consumentenmarkt.
Milieu-impact verlagen
Potgrond en substraten vormen de basis voor een efficiënte en duurzame teelt. Daarom worden ze veel gebruikt in de professionele teelt van groenten, fruit, bloemen en planten én door consumenten. Potgrond en substraten bevatten grondstoffen met een milieu-impact zoals veen. Daarom sloten de vijftien partijen een convenant met afspraken over het verduurzamen van substraten.
Route- en Kansenkaart
Vanuit het convenant is een uitgebreide studie door Wageningen University & Research uitgevoerd naar de beschikbaarheid van hernieuwbare grondstoffen voor substraten in 2030. Om deze studie verder te brengen is onlangs de ‘Route- en Kansenkaart Hernieuwbare grondstoffen voor groeimedia’ gelanceerd. Deze Route- en Kansenkaart geeft een overzicht van wat er nodig is op het gebied van onderzoek, samenwerking en communicatie voor het veilig versnellen van de transitie. Deze kan hier worden gevonden als PDF.
Ervaren bestuurder met kennis van de sector
Gerard Schouw volgt Arne Weverling op, die vorig jaar werd aangesteld als gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland. Schouw is een ervaren bestuurder. Hij was fractievoorzitter van D66 in de Eerste Kamer. Namens die partij was hij ook lid van de Tweede Kamer. Hij was daarnaast onder meer voorzitter van de Raad van Advies van de Raad voor Rechtsbijstand, wethouder in Dordrecht en directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen. Schouw is ambassadeur namens de Drechtsteden bij Smart Delta.
Schouw over zijn aanstelling: ‘Ik ben een geboren Westlander en wilde eigenlijk boer worden. Daardoor weet ik hoe belangrijk potgronden en substraten zijn voor de teelt van groenten, fruit, bloemen en planten. Het convenant kun je zien als publiek-private afspraken om samen de productie van die mengsels te verduurzamen. Het is best een bijzondere samenwerking, waar we trots op mogen zijn. Want de partners van het convenant realiseren daadwerkelijk milieu-impact door hun gezamenlijke aanpak.’
Verbindend bestuurder
De convenantspartijen zijn blij met de aanstelling van Gerard Schouw als voorzitter. Hij is een verbindend bestuurder met veel kennis van de tuinbouw en veel ervaring op het gebied van samenwerking tussen bedrijven en overheid. Gerard Schouw kan het convenant helpen koersvast te blijven en de benodigde resultaten te boeken.
De partners van het convenant zijn: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Ministerie Klimaat en Groene Groei, Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, Plantum NL, Tuinbranche Nederland, Branchevereniging voor Organische Reststoffen, Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten, Vereniging van Bloemenveilingen, Nederlandse Fruittelers Organisatie, Stichting RHP, Stichting RPP en Stichting Turfvrij.

Gerelateerde artikelen
Bijeenkomst Collecties opbouwen voor Sierteelt
Op 22 april organiseren Naktuinbouw, Vertify, Hogeschool InHolland, Plantum en Greenport Aalsmeer een bijeenkomst om...
Lees meerBelangrijke stap in de voortgang van NGT
De Europese lidstaten hebben een akkoord bereikt over hun standpunt ten aanzien van het voorstel...
Lees meerLet op hoger BTW in 2025
Per 1 januari 2025 geldt het hoge btw-tarief van 21 procent voor land- en tuinbouwzaden,...
Lees meer