Gezocht: Senior medewerker biodiversiteitsbeleid

7 | 12 | 2023

Wij zoeken een collega die het internationale beleid van Plantum op het gebied van genetische bronnen (biodiversiteit) verder vorm gaat geven.

 

De werkzaamheden liggen in het verlengde van het Verdrag inzake biologische diversiteit (CBD). Dit verdrag is sinds december 1993 van kracht. De doelstellingen van het verdrag zijn behoud van biologische diversiteit, duurzaam gebruik van alle aspecten van biodiversiteit, en een eerlijke en billijke verdeling van de voordelen die voortvloeien uit het gebruik van genetische bronnen. Naast het verder werken aan deze belangrijke opgave, zijn er ook nog enkele andere taken op het gebied van  maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkelingssamenwerking.

Onze nieuwe collega heeft relevante ervaring in de land- en tuinbouw of de biodiversiteitssector. Het hebben van een nationaal en internationaal netwerk is zeker een pré.

 

Wie zijn wij

Als brancheorganisatie vertegenwoordigt Plantum de belangen van haar ruim 300 leden actief in de sector zaden en jonge planten. Onze sector is mondiaal vooraanstaand, technologisch hoogstaand en innovatief. Onze achterban is enorm gevarieerd: van wereldwijde multinationals tot innovatieve gamechangers. De relevantie is groot: de kwaliteit van de zaden en planten aan het begin van de keten bepaalt in belangrijke mate de duurzaamheid van productie en de productkwaliteit.

Cruciaal voor ons werk is de intensieve samenwerking met overheden, politiek en maatschappij en met andere (branche)organisaties. Ons netwerk is van grote waarde om onze doelen te bereiken. Samen met onze leden versterken en vergroten wij dat netwerk door actief bij te dragen aan internationale organisaties van de sector en aan debatten op nationaal, Europees en mondiaal niveau.

 

Wat verwachten we van jou

Je bent nieuwsgierig, ondernemend van aard en flexibel. Je bent analytisch en goed georganiseerd. Je hebt goede sociale vaardigheden, neemt graag het initiatief en je bent enthousiast. Je bouwt aan je dossierkennis op de genoemde onderwerpen en je neemt deel aan verschillende  nationale en internationale besturen en commissies in de zaadsector, zoals APSA, AFSTA, ASTA, Euroseeds, ISF en toonaangevende nationale instituties zoals Naktuinbouw en het Centrum Genetische Bronnen Nederland. Je bent bereid om te reizen als dat nodig is. Bij alles wat je doet heb je altijd het belang van de leden van Plantum voor ogen.

 

Je taken zijn:

 • Bijhouden vakkennis in biodiversiteitsverdragen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en andere relevante onderwerpen voor de sector.
 • Het formuleren van doelen en strategieën op de genoemde dossiers samen met vertegenwoordigers van de leden.
 • Het vertegenwoordigen van de sector in (inter)nationale onderhandelingen in nauw overleg met de collega verenigingen in de sector, zoals International Seed Federation en Euroseeds.
 • Strategisch adviseren van SeedNL, de organisatie die zaaizaad-programma’s in ‘het Zuiden’ initieert en ondersteunt.
 • Bestuursmatig opereren in relevante organisaties.
 • Verzorgen van presentaties en trainingen en schriftelijke advisering van de leden.

(In dit takenpakket wordt samen met de directie van Plantum focus aangebracht).

 

Wij vragen:

 • Een afgeronde studie op WO-niveau.
 • Minimaal tien jaar relevante werkervaring; ervaring met de sector zaden en jonge planten is een pré.
 • Een relevant nationaal en internationaal netwerk.
 • Passie voor maatschappelijke vraagstukken.
 • Uitstekende beheersing van het Nederlands en Engels.

We bieden een afwisselende baan in een klein professioneel en enthousiast team in een innovatieve en uitdagende sector. Deze functie biedt veel ruimte voor eigen initiatief en zelfstandigheid. Het salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring, waarbij de CAO-Tuinzaadbedrijven wordt gevolgd. Daarnaast bieden we goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

 

Interesse? Richt dan jouw sollicitatie vóór 13 december 2023 aan Plantum, ter attentie van Niels Louwaars, directeur, Vossenburchkade 68, 2805PC Gouda – info@plantum.nl.

 

Als je vragen hebt, kan je die richten aan Niels Louwaars op 06 17017038 of n.louwaars@plantum.nl

 

Het zorgvuldig beoordelen van je sollicitatie neemt enige tijd in beslag. Je ontvangt zo spoedig mogelijk een reactie.

 

Meer weten over Plantum? Kijk op: www.plantum.nl

Gerelateerde artikelen

VVD Tweede Kamerlid Meulenkamp bezoekt Enza Zaden en Incotec

Op 12 februari bracht Tweede Kamerlid Kamerlid Wim Meulenkamp van de VVD een werkbezoek aan...

Lees meer

SUR definitief van tafel na besluit Europese Commissie

De Europese Commissie trekt de conceptverordening Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen (SUR) in na eerdere afwijzing door...

Lees meer

Nieuwe cao Glastuinbouw is een feit

De nieuwe cao Glastuinbouw is een feit! Zowel aan werkgeverszijde als door de vakbonden CNV-vakmensen...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap