Let op hoger BTW in 2025

20 | 12 | 2024

Per 1 januari 2025 geldt het hoge btw-tarief van 21 procent voor land- en  tuinbouwzaden, pootgoed en opkweek. Dat geldt ook voor peulvruchten en granen die niet als voedingsmiddel kwalificeren en voor pootgoed, vee, beetwortelen, land- en tuinbouwzaden, rondhout, stro, veevoeders, vlas en wol zowel ruw als ongewassen.

 

Plantum heeft in de afgelopen maanden veel vragen ontvangen van leden over producten in de waardeketens waarin zij actief zijn. Recent is Plantum daarom met deze vragen onder de arm in gesprek gegaan met een fiscalist om duiding te krijgen over hoe een en ander in de BTW in elkaar zit.

 

Wet op de omzetbelasting 1968

De BTW is geregeld in de wet op de omzetbelasting 1968. In de bijlage tabel 1 daarvan wordt een lijst weergegeven van producten waarvoor een uitzondering op het standaardtarief van 21 procent geldt. Die uitgezonderde producten worden voor 9 procent belast. In de genoemde tabel staan in 2024 een aantal nummers (o.a. 2, 3, 41, 43, 44, 45, 46) die corresponderen met de in de inleiding genoemde producten. Die nummers vervallen per 1 januari 2025.

 

Voedingsmiddelen, granen, groenten en sierteelt

Door de aanpassing van BTW op een aantal producten, ontstaan er verschillen in BTW tarief voor producten die precies op elkaar lijken, maar niet hetzelfde worden gebruikt, of toch niet?

Tarwe zaaizaad valt onder de doorgestreepte post 41 in de tabel. Het brood wat van tarwe gebakken wordt is laag BTW, want een voedingsmiddel volgens post 1 in de tabel. Hoe zit het dan met het meel of de geoogste tarwe van het veld? Het gesprek met de fiscalist leert dat het meel ook in post 1 van de tabel staat als ‘product kennelijk bestemd voor de bereiding van…’, het zal daarom nog laag BTW tarief kennen. Net geoogste tarwekorrels zijn zonder bewerking geen onderdeel van menselijke voeding. Bovendien is er een grote stroom aan geoogste tarwe die als veevoer wordt aangewend. Veevoer (post 44) wordt ook doorgehaald, dus dat wordt in ieder geval standaard hoog tarief.

Jonge planten die naar de professionele teelt gaan, komen onder het hoge tarief te vallen. Wanneer de plant klaar is voor verkoop aan de eindconsument valt het in laag BTW, voor sierteelt. Voor bloembollen gelden twee tarieven: De bloembollen gekocht op de markt of bij het tuincentrum vallen onder post 48 van de tabel; sierteeltproducten. Wanneer dezelfde bollen naar de broeierij gaan voor snijbloemen, zullen de bollen onder hoog BTW vallen. Dit type verschillen zal ook gelden voor opkweekplantjes voor groentegewassen of vitro-materiaal.

 

Nieuw of niet nieuw

Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan. Toch is het niet de eerste keer dat er verschillen ontstaan in tarieven en blijkt dat het in te regelen is. Er zijn producten die (nagenoeg) hetzelfde zijn waar al geruime tijd verschillende tarieven voor gelden. Bijvoorbeeld pinda’s voor menselijke consumptie of voor pindanetjes voor buitenvogels. Een ander verschil bestaat in BTW tarief tussen voer voor konijnen en voer voor cavia’s (dit laatste verschil bestaat vanaf 1 januari 2025 niet meer).

Gerelateerde artikelen

R&D Top 30 met hoge noteringen voor Rijk Zwaan en Enza Zaden

Rijk Zwaan en Enza Zaden scoren hoge noteringen in de R&D Top 30 en onderstrepen...

Lees meer

Europese Commissie Von der Leyen II gaat aan de slag

De nieuwe Europese Commissie is officieel van start gegaan. Dit is het tweede kabinet onder...

Lees meer

Gezocht: Bestuurder BPL Pensioen

Heeft u bestuurlijke ervaring, kennis van pensioenregelingen en vermogensbeheer? Dan bent u misschien de bestuurder...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap