Tijdens de Plantumdag op 19 september werd de 9e Plantum Duurzaamheidsprijs uitgereikt aan Dümmen Orange. Samen met Naturalis ontwikkelde Dümmen Orange een methode om planten te testen en te veredelen op insectvriendelijkheid. Bestuivers zoals de wilde bij en de zweefvlieg zijn de afgelopen 30 jaar flink in aantal afgenomen. Deze alarmerende trend vormt een serieuze bedreiging voor ons ecosysteem.
Insectenvriendelijke planten
Bijen en andere insecten zijn steeds afhankelijker van tuinplanten. Er is een groeiende trend in de samenleving om tegels te verwijderen en bloemen en planten speciaal voor bijen te planten. Echter, niet alle gewassen – en zeker niet alle rassen binnen een gewas – zijn aantrekkelijk voor insecten. De methode van Dümmen Orange en Naturalis test op nectarvolume, suikerconcentratie, aantal bloemen en kleur. De combinaties en variaties van deze eigenschappen bepalen of een plant attractief is voor insecten. Op deze manier kunnen we erachter komen waar bijen blij van worden, en welke planten écht insectvriendelijk zijn.
Samenwerking voor tastbare impact
Met de Duurzaamheidsprijs wil Plantum leden stimuleren om meer te communiceren over maatschappelijke activiteiten om elkaar daarmee te inspireren en de duurzame inspanningen van de sector zichtbaar te maken. Over de winnaar van dit jaar zei de jury: “In deze inzending staat samenwerking met een kennisinstituut centraal, waarbij kennis en deskundigheid vanuit een andere discipline bruikbaar en hanteerbaar wordt gemaakt voor de veredelaar. En daarmee uiteindelijk tastbare impact in de maatschappij kan worden verkregen.” Wat de jury betreft een mooi voorbeeld waarbij mens en natuur samen centraal staan.
De jury
De jury van de Duurzaamheidsprijs bestond dit jaar uit:
- Fioen van Balgooi, Projectmanager bij MVO Nederland met projecten rondom planten, natuur, biodiversiteit of ecologisch product ontwerp.
- Dick Veerman: Oprichter, moderator en hoofdredacteur van Foodlog
- Marien Valstar: Beleidsmedewerker plantaardig uitgangsmateriaal, ministerie LVVN, directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit.
Gerelateerde artikelen
Btw zaden, pootgoed en opkweek naar 21 procent
Per 1 januari 2025 geldt voor land- en tuinbouwzaden, pootgoed en opkweek het hoge btw-tarief...
Lees meerHet Kabinet presenteert het regeerprogramma met focus op innovatie, duurzaamheid en doelsturing
Het nieuwe regeerprogramma biedt positieve perspectieven voor onze sector. Innovatie, duurzaamheid en ondernemingsvrijheid staan centraal...
Lees meerStrategische Dialoog over de Toekomst van de Europese Landbouw
De uitkomsten van de Strategische Dialoog over de Toekomst van de Europese Landbouw koersen op...
Lees meer