Biodiversiteit

Genetische variatie moet breed beschikbaar zijn

Biodiversiteit en in het bijzonder genetische bronnen zijn het basismateriaal voor plantenveredeling. Voor de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen hebben veredelaars oudermateriaal nodig, om daarmee te kunnen kruisen. Ze gebruiken daarvoor vooral moderne (commerciële) rassen en onderzoeksmateriaal. Dat vullen ze aan met genetische bronnen uit de natuur of van landrassen. Biodiversiteit staat aan de basis van plantenveredeling. Een bredere genetische diversiteit maakt dat veredelaars en uiteindelijk ook telers meer keuze hebben. Het is daarom essentieel dat alle veredelaars toegang hebben tot de beschikbare genetische variatie. Geen of slechte toegang beperkt innovatie, en bedreigt daarmee de voedselzekerheid en de biodiversiteit.

Meer weten?

Plantum zet zich in voor uitwisseling van genetisch materiaal onder redelijke voorwaarden. Geen of slechte toegang beperkt innovatie en bedreigt daarmee de voedselzekerheid en de biodiversiteit.

 • Group 171

  Vele kruisingen

  Voor de ontwikkeling van een nieuw succesvol plantenras zijn vele kruisingen nodig van planten met de gewenste eigenschappen. Hoe meer biodiversiteit gebruikt wordt, hoe diverser de reeks van beschikbare rassen is. 

 • Group 171

  De mens en de natuur

  De genetische bronnen uit de natuur of van landrassen bevatten mogelijk essentiële eigenschappen, zoals resistentie tegen ziektes en plagen, of eigenschappen die de plant weerbaar maken tegen klimaatverandering. Niet alleen de natuur creëert biodiversiteit, de mens doet dat ook. Commerciële rassen en ander plantmateriaal staan aan de basis van steeds weer nieuwe rassen.

 • Group 171

  Regelgeving

  Er zijn afspraken, vastgelegd in verschillende verdragen, om de regels van het gebruik van genetische biodiversiteit op een goede en eerlijke manier te verdelen. Dergelijke internationale regels moeten eraan bijdragen dat landen het gebruik van genetische bronnen stimuleren.  

Nieuwsgierig? We kunnen je nog veel meer vertellen!

Onder biodiversiteit, ofwel genetische bronnen, verstaan we de veelheid en genetische diversiteit aan planten, dieren en andere organismen. Biodiversiteit is belangrijk voor al het leven op aarde, ook voor de mens. Dankzij biodiversiteit kan het leven zich aanpassen aan veranderende omstandigheden. Planten staan aan de basis van heel veel producten en inhoudsstoffen, voeden ons en maken de wereld mooier.

Met dit werk draagt Plantum bij aan SDG doel #15