Biotechnologie is sleuteltechnologie voor Nederland
Maandag 1 maart overhandigde VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen tijdens een digitale meeting het Toekomstpact Biotechnologie aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Gerard Schouw, voorzitter projectgroep VNO-NCW waarin Plantum namens de groene biotechnologie zitting had opent de vergadering. Hij benadrukt dat biotechnologie een revolutionaire impact heeft en een enorme bijdrage kan leveren aan welvaart en welzijn. Voorzitter VNO-NCW Ingrid Thijssen maakt duidelijk dat het niet alleen draait om economische groei, maar ook om een inclusieve en duurzame samenleving. “Biotechnologie draagt aan alle drie bij en levert tevens een bijdrage aan 11 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s),” aldus Thijssen. “Groei moet duurzaam zijn, daarom is er meer geld nodig voor kennis en innovatie. Biotechnologie is een sleuteltechnologie waar we excellent in zijn, een parel voor de Nederlandse economie.”
Daniel de Boer, oprichter en CEO van ProQR (een biotechbedrijf dat medicijnen ontwikkelt tegen zeldzame ziektes) start in 2012 met inmiddels beursgenoteerde ProQR, omdat zijn eigen zoontje een weinig voorkomende ziekte had waar geen medicijn voor was. “Nederland heeft een goed uitgangspunt voor een biotechklimaat,” zegt De Boer. “We hebben een sterke kennispositie met toonaangevende universiteiten in Delft en Wageningen, hooggekwalificeerd personeel en de aanwezigheid van het hoofdkantoor van het EMA (Europees Geneesmiddelen Agentschap) in Amsterdam. Punt van aandacht: het toelaten van medicijnen in de markt duurt in Nederland het langst van alle landen in Europa.”
Volgens Edith Schippers (President-directeur DSM Nederland) is biotechnologie niet weg te denken in de zorg. “820 miljoen mensen hebben iedere dag niet genoeg te eten, de voedselvoorziening loopt vast. Tegelijkertijd hebben we obesitas. De oplossingen liggen in de biotechnologie. We kunnen gewassen maken die resistent zijn en die tegen droogte kunnen. We zorgen voor suikervervangers die loze calorieën moeten terugdringen. We hebben alles in huis, echter het gebruik van biotechnologie is soms lastig in verband met de regelgeving. De wetgeving loopt achter, zodat wij de producten niet kunnen verkopen. Daarom is het toekomstpact goed getimed”.
Ingrid Thijssen overhandigt vervolgens met een druk op de knop het Toekomstpact Biotechnologie 2025 aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Van Nieuwenhuizen: “We hebben een geweldige uitgangspositie. 40% van alle groenten ter wereld is afkomstig van Nederlands zaad. We zijn een grote exporteur van landbouwproducten, daar zijn we trots op. Vanuit de milieukant hebben we goede stappen kunnen zetten als het gaat over de issues van wet- en regelgeving. Laten we proberen het Boston van Europa te worden. Zodat ze later in Boston zeggen dat ze het Delft of Wageningen van de USA willen worden.”
Frank Kooiman van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zegt namens minister Carola Schouten dat biotechnologie kansen biedt om weerbare gewassen te kweken tegen ziektes, droogte en plagen. Er is ook stevig ingezet om de wetgeving de goede kant op te krijgen, dat gaat in kleine stapjes. “Dit is een overdrachtsdossier voor de volgende minister, het Toekomstpact biedt ondersteuning hierbij”, aldus Kooiman.
Gerelateerde artikelen
Gezocht: Stagiair(e) Public Affairs start februari (5 – 6 maanden)
Public Affairs Plantum biedt vanaf februari een uitdagende stage waar je ervaring opdoet op het...
Lees meerNiels Louwaars benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau
Bij zijn officiële afscheid van Plantum, op woensdag 30 oktober 2024, is Niels Louwaars benoemd...
Lees meerUniversiteit gaat in de Planten-wetenschappen
Op Brightlands Venlo bouwt ‘Maastricht’ onderzoekscapaciteit
Lees meer