Ctgb toelatingsnieuws november 2020

26 | 11 | 2020

Ctgb toelatingsnieuws november 2020

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar november-vergadering één nieuw gewasbeschermingsmiddel voor professioneel gebruik toegelaten en van één middel de toelating uitgebreid. Van één middel is de toelating aangepast en van tien middelen is de toelating ingetrokken. De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website.

Aanpassing Takumi
De toelating van Takumi (werkzame stof cyflufenamid) is aangepast. Dit schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik mag in plaats van 2 keer per jaar nu 2 keer per teeltcyclus worden toegepast in zowel de bedekte teelt van komkommer (3 teeltcycli per jaar) als in de onbedekte teelt van courgette (2 teeltcycli per jaar). Opgebruiktermijnen Bromotril en Topsin
Als gevolg van Europese besluitvorming over de werkzame stof bromoxynil is de Nederlandse toelating van de vijf producten met deze stof, waaronder Bromotril, ingetrokken. De toelatingen vervallen op 17-03-2021, opgebruik is mogelijk tot 17-09-2021. Bromotril was eerder juist op verzoek van de sector toegelaten voor onkruidbestrijding in onder andere vlas, prei en opkweek asperge. Voor vlas waren ook de bromoxynil-bevattende producten Emblem Flo en Zafrinax toegelaten.

De toelating van Topsin M Ultra (thiofanaat-methyl) van Certis vervalt 19-04-2021. Er geldt een opgebruiktermijn tot 19-10-2021. Ook van thiofanaat-methyl is de Europese toelating komen te vervallen. Topsin M Ultra was toegelaten voor o.a. behandelen van zaaizaden voor exportdoeleinden, dompelbehandeling van ui en sjalot (tegen koprot Botrytis aclada) en prei (tegen bladvlekkenziekte Fusarium culmorum) en voor diverse sierteeltgewassen als gewas-, dompel-, aangiet- en/of potgrondbehandeling tegen o.a. voet- en wortelrot (Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Thielaviopsis spp.).

Vervallen pencycuron in aardappelen en sierteelt
Ook de toelatingen van de pencycuron bevattende fungiciden Moncereen Pro, Subliem en Montego komen te vervallen. Vorig jaar werd de MRL van pencycuron in aardappelen vastgesteld op de detectielimiet. Omdat niet gegarandeerd kon worden dat geoogste aardappelen tegen het einde van de overgangsperiode nog kunnen worden verkocht, werd het gebruik afgelopen seizoen al ontraden voor behandeling van aardappelknollen waarvan de uiteindelijke oogst in voedsel of diervoeder kon worden gebruikt.
De toelatingen van Moncereen vloeibaar en Moncereen Droogontsmetter zijn eerder dit jaar al vervallen. Het Ctgb heeft op verzoek van toelatinghouder Bayer CropScience nu ook de toelatingen van Subliem en Moncereen Pro ingetrokken en de einddatum vastgesteld op 6 januari 2021.

Montego, ook op basis van pencycuron, is toegelaten voor de bestrijding van bodemgebonden schimmels in bloembol- en bloemknolgewassen (onbedekte teelt van voorjaarsbloeiers), bloemisterijgewassen (onbedekte teelt) en chrysant (bedekte teelt). Omdat de in Europa belangrijke toepassing in aardappelen niet meer mogelijk is, zal er voor pencycuron geen hernieuwingsaanvraag worden ingediend, met als gevolg dat ook de producttoelating van Montego in Nederland op verzoek van Bayer werd ingetrokken. De expiratiedatum van Montego in Nederland is 31 mei 2021. De aflevertermijn is vastgesteld op 30-11-2021, de opgebruiktermijn is 31-5-2022.

Gerelateerde artikelen

Webinar: AOW in zicht

Ieder jaar stromen werknemers uit op basis van leeftijd. Zij gaan AOW ontvangen en een...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

Weerbare rassen, weerbaar uitgangsmateriaal en weerbaar telen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van...

Lees meer

Meld uw bedrijf aan voor Graduate School Matchmaking

Op 10 juni 2024 organiseert Plantum een matchmaking tussen aankomende PhD studenten en bedrijven in...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap