Brochure ‘Rouw op het Werk’

7 | 12 | 2021

Brochure ‘Rouw op het Werk’

Als iemand zijn dierbare verliest stort zijn wereld in. Er volgt een loodzware periode, vol rouw. Ook op het werk. In de brochure van CNV: ‘Rouw op het werk’ wordt aandacht besteed aan dit onderwerp. Er staan tips en adviezen in voor de rouwende medewerkers, leidinggevenden  en collega’s. Download de brochure hier: hier

Manu Keirse,  emeritus hoogleraar verlies, komt in de brochure aan het woord. Enkele van zijn tips volgen hieronder:

1. Schrijf je rouwende collega een brief, mail of kaart en vermeld wat je in hem waardeert. Als een dierbare sterft, voel je je vaak zo overweldigd dat je aan je eigen capaciteiten begint te twijfelen. In rouw is het soms moeilijk om jezelf te waarderen. Je persoonlijke capaciteiten neergeschreven zien, doet goed. 

2. Kom niet met raadgevingen, hoe goed bedoeld ook. Door verdrietige mensen te willen richten op het positieve, geef je de boodschap af dat je hun pijn niet erkent.

3. Vraag niet hoe oud de overledene was, maar stel vragen als: wat voor ouder, partner, broer of vriend was de overledene voor je? Wat herinner je je het meest? 

4. Vraag wat kan helpen om (een gedeelte van) het werk op te pakken. 

5. Zeg niet dat je goed begrijpt wat die ander doormaakt, ook al ken je iemand die ook een verlies heeft geleden door het coronavirus of heb je er net een programma over gezien. Luister hoe het voelt voor die persoon, in zijn of haar omstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap