Kamerleden vieren eerste Internationale Aardappeldag

4 | 06 | 2024

Op 30 mei was er de allereerste, door de Verenigde Naties uitgeroepen, Internationale Aardappeldag. Tijdens het evenement werd een interactieve aardappelquiz gehouden, waarbij de deelnemers hun kennis over de aardappel konden testen. Jan van Hoogen, die in het televisieprogramma ‘Wedden dat?’ wel 100 verschillende aardappelrassen op smaak kon herkennen, begeleidde de quiz.

 

Plantum was nauw betrokken bij de organisatie van deze feestelijke dag, samen met BO Akkerbouw en haar leden Avebe, LTO Nederland, NAO, VAVI en SeedNL. De aardappelsector in Nederland staat bekend om haar unieke economische en innovatieve cluster waar veredeling, teelt, handel en verwerking samenkomen. Naast de quiz werden de aanwezigen verrast met een aardappelplantje, mede mogelijk gemaakt door Beekenkamp. De Kamerleden genoten van een snack van frites met ketchup en mayonaise met aardappeleiwit, verzorgd door Avebe.

 

De Internationale Aardappeldag en daardoor georganiseerde Aardappelquiz benadrukt het belang van de aardappel als een van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld. Met een lage waterbehoefte en een lage CO2-voetafdruk in vergelijking met andere basisvoedingsmiddelen, draagt de aardappel bij aan een duurzamer voedselsysteem. VVD-Kamerlid Thom van Campen was onder de indruk van de impact van de Nederlandse pootaardappelen: “800 miljoen mensen die kunnen eten dankzij Nederlands pootgoed? Dat is echt indrukwekkend.” Caitlin Hafkamp, werkzaam voor de NSC-fractie, won de quiz en nam de wisseltrofee trots in ontvangst. “De aardappelsector is een mooie sector, waar goede dingen gebeuren. Daar mag meer aandacht voor komen.”

 

Met de ondersteuning van de Internationale Aardappeldag wil Plantum aandacht vestigen op het belang van de aardappelsector en de innovatieve bijdragen van Nederland. Power to the Pieper!

Foto - Bromet, Van Campen, Grinwis, Holman (vlnr) (1)

Op foto van links naar rechts: Laura Bromet (GL-PvdA), Thom van Campen (VVD), Pieter Grinwis (CU), Harm Holman (NSC)

Gerelateerde artikelen

Uitbreiding toelatingen Ortiva en vrijstelling Amistar

Het Ctgb heeft de aangevraagde uitbreidingen voor diverse kleine toepassingen toegekend. Voor zaadteelt van Engels...

Lees meer

Vacature Specialist Markttoegang en fytosanitair beleid

Werken in een Topsector van de Nederlandse economie. Werken voor de innovatieve, (inter)nationaal toonaangevende groene...

Lees meer

TERUGBLIK: Het EU-Plantdebat 2024

Op 6 juni zijn de Europese Verkiezingen. Bekijk hier de terugblik op het EU-Plantdebat, dat...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap