Bekijk het onderzoek van de werkgroep graszaad

18 | 06 | 2020

Bekijk het onderzoek van de werkgroep graszaad

De voorzitter van de Werkgroep Graszaad en Graszoden (Jeroen Giesen van DSV Zaden) heeft via een video voor de virtuele Open Dag van CZAV/De Rusthoeve (17 juni jl.) verteld wat de werkgroep Graszaad en Graszoden aan onderzoek doet. Normaal gesproken zouden de proeven op de Open Dag worden gepresenteerd, maar door de corona­maatregelen was dit niet mogelijk.

Jeroen geeft toelichting bij de groeiregulatie- en fungicidenproeven. Hij licht toe dat met name de beschikbaarheid van fungiciden voor de graszaadteelt momenteel een groot probleem is, vanwege de oprukkende ziekte zwarte roest.

De veredeling heeft hier nog geen antwoord op, dus is de graszaadteelt nog afhankelijk van fungiciden. De werkgroep beproeft chemische en biologische middelen en probeert toelatingen, en ter overbrugging vrijstellingen, te verkrijgen. Want het zou toch een groot gemis zijn als de graszaadteelt in Nederland niet meer goed uitgevoerd zou kunnen worden! Zie link, kopje ‘ziektebeheersing in graszaad’.

gras-uitsnede

De Werkgroep Graszaad en Graszoden is een onafhankelijke werkgroep die tot doel heeft de teelt van graszaad en graszoden te bevorderen. Een belangrijke activiteit is het opzetten en financieren van onderzoeksprogramma’s. Het onderzoek wordt onder andere uitgevoerd door het samenwerkingsverband Proefboerderij Rusthoeve en Delphy. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de graszaadbedrijven, graszaadtelers en graszodenkwekers. Het secretariaat van de werkgroep is ondergebracht bij de Brancheorganisatie Akkerbouw. Gea Bouwman van Plantum geeft ondersteuning als Coördinator Effectief Middelen- en maatregelenpakket voor uitgangsmateriaal.

Gerelateerde artikelen

Symposium ‘Plant Resilience Innovations Through the Chain’

This year ‘Seed Meets Technology’ will focus on: How to grow a resilient crop, making...

Lees meer

Hoofdlijnen nieuwe Pensioenregeling bekend

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over de nieuwe...

Lees meer

Plantenkwekers-cursus weer van start

Het doel van de Plantenkwekerscursus is om medewerkers van plantenkwekerijen meer theoretische achtergrond te geven...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap