Ctgb-nieuws april 2022

12 | 05 | 2022

Ctgb-nieuws april 2022

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar april-vergadering 2022 voor professioneel gebruik vier nieuw gewasbeschermingsmiddelen toegelaten (nieuwe producten, maar geen nieuwe werkzame stoffen of gewassen). Vijf middelen kregen een uitbreiding, twee middelen een aanpassing van de toelating. Van vier middelen werd de toelating ingetrokken.

De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website.

Uitbreidingen Challenge, Previcur Energy en Kudos met kleine toepassingen
Het herbicide Challenge (aclonifen) van Bayer CropScience heeft een uitbreiding van de toelating gekregen in een groot aantal kleine teelten: veldboon, vlas, pastinaak, plantui, zilverui, picklers, sjalotten, knoflook, dille, koriander, peterselie, karwijzaad en zomerbloemen (alles alleen voor onbedekte teelten). Prei kon niet aangevraagd worden, omdat er nog geen MRL voor is. ‘Veredeling en zaadteelt – breed’ en bloemenzaadteelt moesten helaas op last van het hoofdkantoor uit de aanvraag teruggetrokken worden.

De uitbreiding van de toelating van Challenge is aangevraagd door ZLTO met ondersteuning van de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. Voor deze derdenuitbreiding is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitsonderzoek uitgevoerd. Bayer waarschuwt nadrukkelijk dat ervaring ten aanzien van gewasveiligheid ontbreekt voor een groot aantal van de kleine teelten op het etiket. Daarom wordt aangeraden altijd eerst een proefbespuiting uit te voeren, alvorens het middel op grotere schaal te gaan inzetten. Elk risico bij gebruik van dit middel in deze toepassingsgebieden valt onder verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Challenge was tot nu toe toegelaten in aardappelen, droog te oogsten erwten, veldbonen (ensilage), dopertwen, wortelen, zonnebloemen en knolselderij. Bayer meldt dat Challenge een sterke werking heeft tegen onkruiden als melganzevoet en uitstaande melde, maar ook een goede werking tegen bingelkruid, duivekervel, herik, kleine brandnetel en bijvoorbeeld muur heeft.

Het fungicide Previcur Energy heeft een aantal uitbreidingen gekregen in zowel bedekte  als onbedekte teelten. Previcur Energy is een systemische fungicide en bevat twee werkzame stoffen, namelijk fosetyl en propamocarb. In de bedekte teelt was Previcur Energy onder andere al toegelaten als druppeltoepassing of aangietbehandeling in diverse vruchtgroenten, aardbei en sierteeltgewassen tegen Pythium spp. en Phytophthora spp., en in sierteeltgewassen als gewasbehandeling tegen valse meeldauw.

 Daar komt voor tomaat en aubergine nu ook een gewasbehandeling tegen bladphytophthora (Phytophthora infestans) bij. In vruchtgroenten met eetbare schil (o.a. komkommer) mag Previcur Energy voortaan ook ingezet worden als gewasbehandeling in de bestrijding van valse meeldauw (Pseudoperonospora cubensis).

De etiketuitbreiding in de bedekte teelt van lelie en narcis betreft een toelating als dompelbehandeling tegen Pythium.

Voor spinazie in de onbedekte teelt is dit middel nieuw toegelaten voor een vroege toepassing. Previcur Energy kan worden ingezet tijdens of vlak na het zaaien aangieten of bij het volvelds beregenen als preventieve maatregel tegen Pythium. Previcur Energy was in de onbedekte teelt al toegelaten in de bloembollen, sierteelt en in aardbeienteelt.

De groeiregulator Kudos (op basis van de werkzame stof prohexadion-calcium wordt uitgebreid met gebruik in de volgende kleine toepassingen: bloemisterijgewassen, klimplanten (onbedekte teelt), sierheesters inclusief rozen (onbedekte teelt), bos- en haagplantsoen (onbedekte teelt), vruchtbomen en -struiken, vaste plantenteelt.

Uitbreidingen insecticiden NeemAzal-T/S en Sivanto Prime
Het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel NeemAzal-T/S (werkzame stof azadirachtin) van Nufarm heeft via Wederzijdse Erkenning een uitbreiding verkregen. De toelating wordt uitgebreid met het professionele gebruik in de teelt van aardappel (2 x 2,5 L/ha), appel (onbedekte teelt),
druif (onbedekte teelt), spinazie-achtigen (onbedekte teelt), steenvruchten (onbedekte teelt), bessen (onbedekte teelt), braam- en framboosachtigen (onbedekte teelt), vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare schil (onbedekte teelt), uiachtigen m.u.v. zaaiui (onbedekte teelt), asperge (na oogst) (onbedekte teelt), prei (onbedekte teelt) en aromatische kruidgewassen m.u.v. bieslook.

Sivanto Prime (werkzame stof flupyradifurone) is vanaf nu ook toe te passen in aardappelen, peer, (vers en droog te oogsten) erwten, bonen en koolgewassen m.u.v. Chinese kool. Sivanto Prime was al toegelaten in allerlei tuinbouwgewassen tegen een breed scala van zuigende insecten. Zie voor meer informatie over de werking en de toepassing de website van Bayer.

Gerelateerde artikelen

Symposium ‘Plant Resilience Innovations Through the Chain’

This year ‘Seed Meets Technology’ will focus on: How to grow a resilient crop, making...

Lees meer

Hoofdlijnen nieuwe Pensioenregeling bekend

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over de nieuwe...

Lees meer

Plantenkwekers-cursus weer van start

Het doel van de Plantenkwekerscursus is om medewerkers van plantenkwekerijen meer theoretische achtergrond te geven...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap