Ctgb-nieuws augustus 2022

27 | 09 | 2022

Ctgb-nieuws augustus 2022

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar augustus-vergadering 2022 twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten en van twee middelen de toelating uitgebreid.
De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website. Uitbreidingen Verimark en Merplus
Het insecticide Verimark (werkzame stof cyantraniliprole) van FMC wordt uitgebreid met de teelt van (alles bedekte substraatteelt): aardbeien, boon met peul, vruchtgroenten van Cucurbitaceae en vruchtgroenten van Solanaceae. Verimark had tot nu toe alleen een toelating voor behandeling van plantgoed van sluitkool- en bloemkoolachtigen, tegen koolvlieg.
De telers van o.a. komkommer, tomaat en paprika wachtten al enkele jaren met smart op deze reguliere toelating. Het middel kan namelijk goed ingezet worden in een IPM-systeem (integreerbaar met inzet biologie) tegen zuigende insecten die virussen overbrengen. Er zijn de afgelopen jaren daarom ook diverse vrijstellingen afgegeven voor deze toepassingen, ter overbrugging naar de nu reguliere toelating. Glastuinbouw Nederland roept iedereen op zorgvuldig met het middel om te gaan, zodat het lang effectief kan worden ingezet tegen de diverse virusoverbrengende insecten zoals witte vlieg, trips en luis.

Het schimmelbestijdingsmiddel Merplus (captan, kaliumfosfaten) van Adama wordt uitgebreid met kleine toepassingen in diverse onbedekte sierteelten tot 50 cm hoogte, waaronder bloemenzaadteelt.

Nieuwe toelatingen
De nieuwe toelating betreffen het na-opkomst onkruidbestrijdingsmiddel INCELO (werkzame stoffen mesosulfuron-methyl en thiencarbazon-methyl) van Bayer voor diverse wintergranen en Ovitex (paraffineoli├źn) van Belchim voor mijtenbestrijding in de fruitteelt.

Gerelateerde artikelen

Nederlands AI congres 2024

De Nederlandse AI Coalitie streeft naar een toekomst waarin technologie en menselijke waarden samengaan. Dit...

Lees meer

VVD Tweede Kamerlid Meulenkamp bezoekt Enza Zaden en Incotec

Op 12 februari bracht Tweede Kamerlid Kamerlid Wim Meulenkamp van de VVD een werkbezoek aan...

Lees meer

SUR definitief van tafel na besluit Europese Commissie

De Europese Commissie trekt de conceptverordening Duurzaam gebruik gewasbeschermingsmiddelen (SUR) in na eerdere afwijzing door...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap