Ctgb-nieuws juni 2022

1 | 07 | 2022

 

Ctgb-nieuws juni 2022

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar juni-vergadering 2022 vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen voor professioneel gebruik toegelaten. Vjjf middelen kregen uitbreidingen met kleine toepassingen, één middel kreeg wijzigingen en van twee middelen werd de toelating ingetrokken.

De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website.

Renitar in graszaadteelt
Renitar (werkzame stoffen halauxifen-methyl en florasulam) is via een aanvraag tot uitbreiding via wederzijdse erkenning met België toegelaten in grasland en graszaadteelt. Renitar is een onkruidbestrijdingsmiddel van Corteva, dat in 2021 voor het eerst toegelaten is in Nederland, in granen. Vanuit de Werkgroep Graszaad en Graszoden hebben we toen ook geprobeerd een vrijstelling te krijgen voor gebruik in de graszaadteelt, maar dat is vastgelopen omdat het landbouwkundig knelpunt niet erkend werd. Renitar heeft een breed werkingsspectrum tegen breedbladige onkruiden. Integral Pro voor vlas
BASF heeft via wederzijdse erkenning met Frankrijk een uitbreiding verkregen voor het zaadbehandelingsmiddel Integral Pro voor vlas. Integral Pro heeft als werkzame stof Bacillus amyloliquefaciens, strain MBI 600, en is toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel en insectenbestrijdingsmiddel (door stimulatie van het zelfverdedigingsmechanisme van de plant). Het middel was al toegelaten op koolzaad; BASF bekijkt in overleg met Plantum hoe meer (kleine) gewassen aan het etiket kunnen worden toegevoegd. Uitbreidingen met kleine toepassingen
Het fungicide Ortiva (azoxystrobin) heeft een uitbreiding gekregen voor radijs (bedekte teelt).
Bonalan (benfluralin) mag nu ook als onkruidbestrijdingsmiddel worden ingezet in lupine (groenbemester), veldboon (groenbemester), Russische paardenbloem, Dahlia (onbedekte teelt) en vaste plantenteelt (onbedekt).
Groeiregulator Regalis Plus (prohexadione-calcium) kreeg een uitbreiding voor aardbeien (onbedekte teelt).

Tot slot is de toelating van het schimmelbestrijdingsmiddel Dagonis (difenoconazool en fluxapyroxad) uitgebreid met diverse groepen sierteeltgewassen, alsook bloemenzaadteelt (bedekt en onbedekt) en bedekte veredeling en zaadteelt. Dagonis was al toegelaten in aardappelen, aardbei en diverse groenten- en kruidengewassen (zowel onbedekte als bedekte teelten); het mag dan ook in de veredeling en zaadteelt van die gewassen ingezet worden.

Gerelateerde artikelen

Symposium ‘Plant Resilience Innovations Through the Chain’

This year ‘Seed Meets Technology’ will focus on: How to grow a resilient crop, making...

Lees meer

Hoofdlijnen nieuwe Pensioenregeling bekend

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de agrarische en groene sectoren hebben afspraken gemaakt over de nieuwe...

Lees meer

Plantenkwekers-cursus weer van start

Het doel van de Plantenkwekerscursus is om medewerkers van plantenkwekerijen meer theoretische achtergrond te geven...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap