Ctgb-toelatingsnieuws juni 2020

2 | 07 | 2020

Ctgb-toelatingsnieuws juni 2020

 

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar juni-vergadering drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten voor professioneel gebruik en van drie middelen de toelating uitgebreid.

Nieuwe toelatingen
Het insecticide Exalt (spinetoram) van Dow wordt toegelaten in de bedekte grondgebonden teelt van sla, courgette, komkommer, aubergine, tomaat, paprika, bloemisterijgewassen en als kleine toepassingen in de bedekte teelt van aardbei, bessen, braam-en framboosachtigen, veldsla, rucola, augurk, vruchtgroenten van Cucurbitaceae niet-eetbare schil en aromatische kruidgewassen.

Het fungicide Prepper (fludioxonil) van Globachem wordt toegelaten voor een zaadbehandeling in de teelt van wintertarwe, wintergerst, winterrogge, triticale, zomertarwe, zomergerst, zomerrogge en haver. De werkzame stof fludioxonil was al toegelaten voor zaadbehandeling van granen, o.a. in het product Beret Gold.

Het insectenbestrijdingsmiddel Force Evo (tefluthrin) wordt toegelaten om te strooien als rijenbehandeling tijdens het zaaien of poten in de teelt van aardappel en mais.

Uitbreidingen
De Bayer-middelen Batavia en Tramat 500 krijgen via wederzijdse erkenning een uitbreiding van het etiket. Batavia (spirotetramat) mag nu ook worden ingezet in de onbedekte teelt van wortelen en hop. Daarnaast wijzigt met de toevoeging van mijten aan het etiket het Wettelijk Gebruiksvoorschrift naar insecten- én mijtenbestrijdingsmiddel.
Het onkruidbestrijdingsmiddel Tramat 500 (ethofumesaat) wordt uitgebreid met een na- opkomst behandeling in de teelt van bieten en rode biet tegen eenjarige breedbladige onkruiden.

De kiemremmer Talent (carvon) wordt uitgebreid in pootaardappel. Met dit besluit mag de opslag na het vernevelen van het middel Talent eenmaal per dag worden betreden voor korte inspectiewerkzaamheden (maximaal 15 minuten).

Gerelateerde artikelen

Webinar: AOW in zicht

Ieder jaar stromen werknemers uit op basis van leeftijd. Zij gaan AOW ontvangen en een...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

Weerbare rassen, weerbaar uitgangsmateriaal en weerbaar telen spelen een belangrijke rol in de verduurzaming van...

Lees meer

Meld uw bedrijf aan voor Graduate School Matchmaking

Op 10 juni 2024 organiseert Plantum een matchmaking tussen aankomende PhD studenten en bedrijven in...

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap