Ctgb toelatingsnieuws september 2020

29 | 09 | 2020

Ctgb toelatingsnieuws september 2020

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft in haar septembervergadering zes nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten, van eveneens zes middelen de toelating uitgebreid en twee middelen geherregistreerd. De belangrijkste besluiten voor onze sector staan hieronder weergegeven, het gehele nieuwsbericht is te vinden op de Ctgb-website.

Nieuwe toelatingen
Het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel Eradicoat Max (werkzame stof maltodextrine) wordt toegelaten in de bedekte teelt van klein fruit, bladgroenten, peulgroenten, vruchtgroenten, kruiden (vers of gedroogd), bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen, vaste plantenteelt en veredeling- en zaadteelt van akkerbouw, groente- en fruitgewassen, kruiden en sierteeltgewassen .

VALMEC EC en VALMEC EW (beide op basis van abamectine) worden toegelaten in de teelt van vruchtgroenten van Cucurbitaceae met niet-eetbare schil (bedekte teelt) en tomaat (bedekte, niet-grond gebonden teelt).

Het schimmelbestrijdingsmiddel HELIOTERPEN ZWAVEL (werkzame stof zwavel) wordt toegelaten in de teelt van komkommer (niet grondgebonden bedekte teelt).

Het biologisch fungicide Botector (Aureobasidium pullulans strains DMS 14940 en 14941) wordt via de procedure van ‘wederzijdse erkenning’ toegelaten in de teelt van druif, aardbei, bessen en braam- en framboosachtigen (Rubus spp.).

Etiketuitbreidingen
Het insecticide Azatin (azadirachtin) wordt uitgebreid met de toepassing in de bedekte teelt van Cucurbitaceae.

De elicitor V10 van Valto B.V., op basis van de werkzame stoffen Mild Pepino Mosaic Virus isolate VX1 en Mild Pepino Mosaic Virus isolate VC1, heeft een uitbreiding van het etiket gekregen voor de opkweekfase van tomaat.

Herregistratie
Het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Lentagran WP (pyridaat) is bij de herregistratie beperkt tot toepassingen in de onbedekte teelten van sluitkoolachtigen, bloemkoolachtigen , boerenkool (na uitplanten/na opkomst), zaaiui, eerstejaars plantui, tweedejaars plantui, sjalotten, prei (na planten/na opkomst), lupine (peulvrucht), blauwmaanzaad (oliehoudende zaden), koolzaad (oliehoudende zaden), klaver (voedergewassen), luzerne (voedergewassen), koolrabi, schorseneer, zilverui, picklers, bosuien knoflook, suikermais, maggiplant , valeriaan en gladiool.

Bij dit besluit vervallen de bestaande toepassingen de teelten van asperge (onbedekte teelt), asperge (zaaibed, eerstejaars aanplant, onbedekte teelt), zaaiprei (2 kg/ha verdeeld over maximaal 5 splittoepassingen), splittoepassing in suikermais, bloemisterijgewassen (onbedekte teelt), coniferen (onbedekte teelt) en sierheesters (onbedekte teelt) omdat geen veilig gebruik kan worden aangetoond voor zoogdieren en/of vanwege het risico op uitspoeling.

Daarnaast worden enkele aanvullende toepassingsvoorwaarden voorgeschreven: zie hiervoor het nieuwe etiket.

Verder is Vacciplant (laminarin) geherregistreerd, voor gebruik als elicitor in de onbedekte teelten van appel, peer, vruchtboomonderstammen en vruchtbomen van appel en peer en in de bedekte en onbedekte teelt van aardbei.

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap