Naktuinbouw: Nog 2,5 maand om u voor te bereiden op Brexit!

13 | 10 | 2020

Naktuinbouw: Nog 2,5 maand om u voor te bereiden op Brexit!

Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel hebben op het VK. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om u goed voor te bereiden. Voor zover u dat nog niet gedaan heeft.

Er is nog veel onduidelijk
De details over de afspraken tussen de EU en het VK zijn pas volledig in beeld als de onderhandelingen klaar zijn. De onderhandelaars leggen de nieuwe afspraken dan eerst nog voor aan het Europese en Britse parlement. Na goedkeuring van beide parlementen is er pas sprake van een Brexit met handelsafspraken. Het VK is vanaf 1 januari 2021 voor de EU een zogenaamd ‘derde land’
Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU. De Brexit-gevolgen zijn zelfs merkbaar als uw bedrijf indirect zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld via uw toeleveranciers. Weet dus goed wat er gebeurt in de keten waar u deel vanuit maakt. Hoe bereidt u zich voor?
Op de website www.naktuinbouw.nl/brexit treft u hierover de nodige informatie aan. Registratie bij NVWA, Naktuinbouw en RVO is in ieder geval noodzakelijk. Heeft u ondersteuning nodig? Bel dan de Naktuinbouw-Brexit-lijn: (071) 332 61 00 of stuur een e-mail aan brexit@naktuinbouw.nl. Zij helpen u graag verder. e-CertNL
Voor de export naar landen buiten de EU is het verplicht een exportinspectie aan te vragen en een fytosanitair certificaat op te maken. Dit doet u via het overheid brede online systeemonlinesysteem e-CertNL.

Heeft u hier nog geen kennis van? Dan kunt u bij Naktuinbouw een training hiervoor volgen. Voor elke sector is een specifieke training beschikbaar. Deze trainingen worden geven wij vanwege Covid-19 volledig online gegeven. Meer hierover vindt u op de website Naktuinbouw.

Gerelateerde artikelen

SUR van tafel in het Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft 22 november in een plenaire stemming de concept verordening Duurzaam gebruik...

Lees meer

Kostenindicatie Aardappel CGO 2024

De NAK heeft een kostenindicatie gegeven van het aardappel CGO voor komend jaar. Rassen moeten...

Lees meer

ISF Recognition Award voor Anke van den Hurk

Anke van den Hurk ontving de ISF Recognition Award tijdens haar laatste ISF vergadering.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap