Naktuinbouw: Nog 2,5 maand om u voor te bereiden op Brexit!

13 | 10 | 2020

Naktuinbouw: Nog 2,5 maand om u voor te bereiden op Brexit!

Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel hebben op het VK. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten om u goed voor te bereiden. Voor zover u dat nog niet gedaan heeft.

Er is nog veel onduidelijk
De details over de afspraken tussen de EU en het VK zijn pas volledig in beeld als de onderhandelingen klaar zijn. De onderhandelaars leggen de nieuwe afspraken dan eerst nog voor aan het Europese en Britse parlement. Na goedkeuring van beide parlementen is er pas sprake van een Brexit met handelsafspraken. Het VK is vanaf 1 januari 2021 voor de EU een zogenaamd ‘derde land’
Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU. De Brexit-gevolgen zijn zelfs merkbaar als uw bedrijf indirect zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld via uw toeleveranciers. Weet dus goed wat er gebeurt in de keten waar u deel vanuit maakt. Hoe bereidt u zich voor?
Op de website www.naktuinbouw.nl/brexit treft u hierover de nodige informatie aan. Registratie bij NVWA, Naktuinbouw en RVO is in ieder geval noodzakelijk. Heeft u ondersteuning nodig? Bel dan de Naktuinbouw-Brexit-lijn: (071) 332 61 00 of stuur een e-mail aan brexit@naktuinbouw.nl. Zij helpen u graag verder. e-CertNL
Voor de export naar landen buiten de EU is het verplicht een exportinspectie aan te vragen en een fytosanitair certificaat op te maken. Dit doet u via het overheid brede online systeemonlinesysteem e-CertNL.

Heeft u hier nog geen kennis van? Dan kunt u bij Naktuinbouw een training hiervoor volgen. Voor elke sector is een specifieke training beschikbaar. Deze trainingen worden geven wij vanwege Covid-19 volledig online gegeven. Meer hierover vindt u op de website Naktuinbouw.

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap