Uitstel fytosanitaire regels VK

12 | 03 | 2021

Uitstel fytosanitaire regels VK

Vanaf de publicatie van het zogenoemde Border Operating Model door de Engelse overheid in het najaar van 2021 leven we met de datums 1 januari, 1 april en 1 juli 2021. Voor high priority plantmateriaal gelden vanaf 1 januari inderdaad nieuwe eisen voor fytosanitaire certificering. De volgende datum zou 1 april a.s. zijn. Echter heeft het Verenigd Koninkrijk op 11 maart 2021 besloten de volgende fase niet per 1 april 2021 maar pas per 1 januari 2022 te starten.

Welkom uitstel
Het uitstel is voor een aantal sectoren zeer welkom. Met name voor snijbloemen en groenten en fruit komt er veel werk bij om alles gecertificeerd te krijgen. Ook zijn nog niet alle eisen volledig bekend, dus dit uitstel geeft ruimte om het systeem nader uit te werken.

De NVWA en de keuringsdiensten willen wel doorpakken in de voorbereiding zodat ze op tijd duidelijkheid hebben en kunnen geven over hoe de processen gaan lopen als het zover is.

De nieuwe datums staan genoemd op de gov.uk website. Op het moment van schrijven van dit nieuwsbericht is deze informatie nog niet op veel meer plekken te vinden. Houd dus de nieuwsberichten van de NVWA en Naktuinbouw ook in de gaten!

VK plantenpaspoort in de EU aanbrengen
Ook de termijn voor het aanbrengen van het Britse plantenpaspoort is verlengd tot en met 1 juli 2022.

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap