Verlenging nationaal kwekersrecht voor een aantal gewassen

1 | 04 | 2022

Verlenging nationaal kwekersrecht voor een aantal gewassen

Voor sommige gewassen is de beschermingsduur van een Europees kwekersrecht langer dan een Nederlandse. Dit werd nog eens extra duidelijk toen vorig jaar de beschermingstermijn voor
EU-kwekersrechten voor enkele gewassen op verzoek van Plantum werd verlengd van 25 naar 30 jaar.

Plantum vindt dat “Nederland kwekersland” voorop moet lopen in het stimuleren en beschermen van onze innoverende sector. Om deze reden vroegen wij de Raad voor Plantenrassen en het ministerie van LNV de mogelijkheid te onderzoeken om de termijnen van nationale kwekersrechten minimaal gelijk te stellen aan die van Europese kwekersrechten. Eind februari stemde de Raad voor Plantenrassen al in met dit voorstel en was het wachten op een reactie van Minister Staghouwer van LNV.

Inmiddels heeft de Minister in een Kamerbrief over kwekersrecht aangegeven dat hij van plan is ons voorstel uit te voeren. Hij zegt de kortere nationale beschermingstermijnen gelijk te willen stellen aan de langere Europese termijnen. Goed nieuws, want daarmee zorgen we ervoor dat een nationaal kwekersrecht in ieder geval nooit korter kan zijn dan het Europese equivalent en beschermen we onze kwekers op de Nederlandse markt beter. Als alles volgens schema verloopt zal deze verandering volgend jaar al van kracht zijn.

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap