World Food Prize 2019 voor Simon Groot

11 | 06 | 2019

World Food Prize 2019 voor Simon Groot

Op maandag 10 juni is door het State Department bekend gemaakt dat de World Food Prize 2019 zal worden toegekend aan Simon Groot, oprichter van East West Seed Co.

Hij zal de prijs krijgen de dag na wereldvoedseldag in oktober in Des Moines. In de aankondiging dat Simon deze prijs krijgt gaf minister Pompeo aan dat de prijs toegekend wordt aan iemand die zowel een enorme bijdrage levert aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen via verbeterde teelten van groenten gebaseerd op goed zaad.

Het is uniek dat deze ‘nobelprijs’ voor landbouw en voedsel (zoals de voorzitter Quinn de Stichting WFP het noemt) dat de prijs wordt toegekend aan een ondernemer en het is ook de eerste keer dat hij toegekend wordt voor het belang van groenten in voedselzekerheid. Dat waren ook precies de twee zaken die Plantum had aangegeven in de ondersteuningsbrief naar het comité dat de prijs toekent. De World Food Prize, ingesteld ter nagedachtenis van Normal Borlaug – de ‘vader’ van de groene revolutie – is sinds de instelling van de prijs vooral toegekend aan wetenschappers in de publieke sector, die een belangrijke bijdragen geleverd hebben aan de mondiale voedselzekerheid. 2019 is daarom een ’turning point’ voor het denken over voedsel in de wereld.

Plantum ziet de toekenning van deze prijs aan Simon Groot naast een terechte onderkenning van zijn persoonlijke bijdragen, daarom ook als een erkenning van het belang van de tuinbouw en van de commerciële zaaizaadsector. We feliciteren Simon dan ook van harte !!

Bekendmaking is terug te kijken via deze link

Gerelateerde artikelen

Denomination of Pe: 20, a new race of downy mildew in spinach

Consistent, clear, and timely communication about new races of the spinach downy mildew pathogen is...

Lees meer

EU voortgang regels rassenregistratie (PRM)

Nieuwe regels zijn in de maak voor rassenregistratie en productie en het in de handel...

Lees meer

Handreiking weerbare rassen

De handreiking weerbare rassen van Plantum is gepresenteerd op 8 april 2024.

Lees meer

Meld je nu aan voor een plantum lidmaatschap